pühapäev, 25. veebruar 2007

RSS - uudistevoog

Paljudes saitides võib näha väikesi oranže ikoone või kirju nagu RSS, Atom ning XML. Tegemist on uudiste vooga, mis uueneb igakord, kui lehele uut sisu lisatakse. RSS-i levikule on kaasa aidanud ajaveebide suur populaarsus.

Sa võid RSS lugeda:
1. Brauseriga - Internet Explorer 7-sse on sisse ehitatud. Brauseri kasutades värvub RSS ikoon ainult siis, kui lehel on RSS olemas. Klõpsad nuppu ja valid lingi Subscribe to this feed
2. Veebipõhise RSS lugejaga - Google Reader (2013. aastast Feedly)
3. Vastava tarkvaraga - Feedreader (eestlaste tehtud) Lisaks võid vaadata Feedreaderi foorumit
4. Toolbariga - toolbariga Conduit (tee ise või kasuta teiste omi), vaata õpetust arhiivist 28.02.2007. Selle blogi tööriistariba paremal paanil ja blogi lõpus.
Oma arvutis on mugav lugeda brauserisse sisseehitatud RSS lugejaga, kui seda ei ole, siis veebipõhise või vastava programmiga. Suvalisest arvutist saab uudised kätte veebipõhise lugejaga. Logid kasutaja kontoga sisse ja alustad lugemist.
Google Readeri kasutamisest lähemalt. Kõigepealt logi sisse.
Vali vasakust tulbast Add subscription. Kopeeri kõigepealt aadressiribalt soovitud veebileht ja kleebi see lahtrisse.
Klikka nuppu Add. Kui lehel on RSS lugeja, siis lisatakse nimekirja. Vasakul paanil näedki nimekirja RSS uudistest. Klõpsa nendel ja loe.
Lehe paremal pool ülemises reas e-maili kõrval on link Settings. Siin on sul võimalik RSS uudiseid kataloogidesse panna või uus kataloog luua (näiteks ajalehed, blogid).
Importida ja eksportida, need toimuvad OPML formaadis jpm.

Google Reader on kõige popim RSS-klient


RSS-voogude haldamise ja jälgimise vahendeid pakkuv FeedBurner avaldas veebipõhiste RSS-klientprogrammide edetabeli. 59% FB kaudu voogavatest voogudest loetakse Google Reader’iga. Järgnevad Bloglines, NewsGator ja Netvibes. Nende 4 teenuse kaudu loetakse 98% FB voogudest.
Google Reader‘i clickthrough rate on 21%, ehk vaid viiendik RSS-i lugejatest ka klikib mõnele lingile ning läheb sirvima voogu pakkuvat veebilehte. Teistel teenustel [...]

Lisaks nendele, mis eespool sai mainitud on veel RSS programme ja nendest saad lugeda Digitargast.
RSS voogude saamiseks on abiks FeedBurner ja Feed43

Kommentaare ei ole: