laupäev, 18. aprill 2009

Suhtlusvõrgustik

Olen töötu tudeng ja mõtlen, et miks ei ole Tööturuametil online suhtlusvõrgustikku. Kodulehel saab tööpakkumisi vaadata Excel failina ja seda uuendatakse ainult 2 korda nädalas (esmaspäeviti ja neljapäeviti).

Kuidas siis õppimine ja töötu on kokku sobitatud.

Tööturuteenuste ja -toetuste seaduses on kirjas:

  • täiskoormusega õppes õppivale töötule osutatakse käesoleva paragrahvi lõike 1 (Tööturuteenuste liigid) punktides 1 (teavitamine tööturu olukorrast ning tööturuteenustest ja -toetustest), 2 (töövahendus) ja 4 (karjäärinõustamine) nimetatud tööturuteenuseid käesolevas seaduses sätestatud tingimustel.
  • Käesoleva paragrahvi lõikes 1 (Õigus saada töötutoetust) nimetatud töö ja tööga võrdsustatud tegevus on õppimine õppeasutuse päevases õppevormis või täiskoormusega õppes, juhul kui isik on katkestanud või lõpetanud oma õpingud.

Ja nüüd tulevad käärid. Kui õpid osakoormusega õppes, siis tasuta riigieelarvelisele kohale üle minna ei saa. Maksa aga edasi õppemaksu riigieelarvevälise koha eest ja õpi töötutoetuse eest.

Riigikogu pressiteade  Sotsiaalkomisjon: tööturukoolitus vajab suuremat  tähelepanu  (26.01.2009). Komisjoni istungil ettekande pidanud Tartu Ülikooli makroökonoomika professor Raul Eametsa väitel puudub riigil pikaajaline kava, mis lähtub tööturu tegelikest vajadustest ja planeerib vastavalt ka koolitust.

Tööturuamet tegutseb Sotsiaalministeeriumi valitsemisalas aga täiskasvanuharidust  peaks andma Haridusministeerium (haridusasutus ikkagi). Miks ei ole tööturukoolitused haridusministeeriumi valitsemisalas? Ikka on vaja korraldada riigihange ja raha kulutada, selle asemel, et kohe asjad paika panna.

Riigikogu lehelt leiame eelnõu, loeme dokumendi läbi ja siis läheme ettepanekut tegema Osalusveebi. Milleks?

Hetkel on olukord kui seadused on kokku kirjutatud nii, et juuksekarvad tõusevad püsti. Hea on kui kolmas sektor avastab ja hakkab suhtlema avaliku sektoriga. Ikka kirja, telefoni ja kohumiste teel.

Elame infoühiskonnas. Selle peamiseks tunnuseks on arvutite massiline kasutamine ja kõikjale ulatuvad ülemaailmsed, personaalsed kommunikatsioonikanalid (internet ja sellel baseeruvad struktuurid) ning elektroonilised teenused. Kasutame siis võimalusi. Eestimaa erinevast nurgast kohtumisele tulemine on tülikas ja raha napib. Arutame siis oma probleeme kogukonnaga internetis, mitte ei lobise niisama.

Kodanikuühiskond tähendab suutlikku avalikku sektorit ( riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud institutsioonid), tugevat ärisektorit (OÜ, AS)  ja aktiivset kolmandat sektorit (MTÜ, SA). Kuidas seda saavutada? Looge online suhtlusvõrgustikud. Mitte ainult tutvumiseks nagu Rate ja Orkut vaid asjaajmiseks nagu Ning. Mõelge, pange pea tööle ja tegutsege.

Mis on suhtlusvõrgustik? Online suhtlusvõrgustikust võid lugeda ingliskeelsest Vikipeediast ja allpool kasutan Tiit Hennoste 2003. aasta tööd "Eesti sotsiolektide seisund"

Suhtlusvõrgustik

Suhtlusvõrgustik (social network) on inimese igapäevaste suhete võrk oma ümbrusega.

Sotsiaalne võrgustik viitab keerukale suhete võrgule, mis seob inimest teistega otseselt või kaudselt sõpruse, suguluse, naabruse, ühise töökoha ja sealt tekkinud sotsiaalsete suhete kaudu (Milroy 1980). Võrku iseloomustab tugevus (network strengh), mis viitab võrgustiku tugevusele ja mitmetisusele (dense and multiplex).

Tugevuse määrab sidemete hulk indiviidide vahel (kui palju inimesed rühmas üksteist tunnevad). Mitmetisuse annavad sidemete sisu või liigid. Mitmetisus seostub sellega, et inimesed võivad olla rühmaga seotud enam kui ühe sideme kaudu (nt on nii töökaaslased kui sõbrad). Konkreetsed suhete liigid tehakse iga uurimuse jaoks, kuid mõned olulised on korduvad: sugulus, töökohasuhted, elukohtade lähedus, sõpruskonnad. Aga neid võib konkretiseerida, nt osalemine kambas, riietumise stiil, ühistes pisikuritegudes osalemine, ühine pub, kohalikud üritused (mängud, koristustööd).

Võrgustik on mikrotasandi suhe. Klass ja selle uurimine on makrouurimine. Võrgustiku mõju konkreetse inimese käitumisele on vahetu, otsene, erinevalt klassi mõjust, mis on kaudne.

Alusta juba täna ja loo oma suhtlusvõrgustik näiteks Ning'is.

Kontaktide otsimist võid alustada suhtlusvõrgustikust Netlog.

Kommentaare ei ole: